Daj, namoči te oreščke

16:47



Zadnjič sem opazovala cimro, kako je vzela posodo in vanjo namočila oreščke. Najprej se mi je zdelo to zelo nenavadno. Povedala je, da naj bi bili oreščki veliko bolj zdravi če so namočeni. Naslednje jutro mi je ponudila njene namočene mandlje. Zgledali so nekoliko hecno, saj so bili povsem napihnjeni. Po njenih navodilih sem ga olupila in glej! Okus je bil res zanimiv. Namočeni mandlji so veliko bolj sočni in prav zanimivo jih je grizljati. O, lahko bi pojedla prav vse.

In seveda ne morem iz svoje kože, saj zame ni dovolj, da vem da so namočeni "bolj zdravi" zanimalo me je točno zakaj naj bi bili bolj zdravi od suhih oz. od kdaj naj ne bi bili navadni suhi oreščki zdravi?!

Po raziskovanju sem našla 5 razlogov zakaj so namočeni oreščki bolj zdravi.

Pa poglejmo:


Vir: Food matters

Kaj se nahaja v oreščkih?
Tako kot oreščkih, kot tudi v žitih, stročnicah in semenih, se nahaja fitinska kislina. Ta kislina v našem telesu lahko dela preglavice. Nase veže minerale in tako prepreči absorbcijo le teh, povzroča prebavne težave in porablja zaloge vitamina D.

Fitinska kislina sicer ni škodljiva za zdravje, vendar v večjih (velikih) količinah povzroča zgoraj naštete nezaželene učinke. Pomisli koliko žitaric in stročnic zaužiješ čez dan.

Z namakanjem razbijemo sestavo fitinske kisline v enostavnejše komponente, ki so lažje prebavljive.

Poleg tega, se z namakanjem oreščkov in semen količina vitaminov poveča za 300-1200%. Neverjetno! Prave male vitaminske bombice :)


Kako namakamo?

Potrebuješ:

  • posodo
  • oreščke (v mojem primeru bom uporabila mandlje)
  • vodo (2x toliko vode kot je oreščkov)


Čisto enostavno:

V posodo z oreščki nalij toplo vodo in pusti čez noč na sobni temperaturi. Posodo prekrij s kuhinjsko krpo.



Da se namočijo potrebujejo 7-24 ur, odvisno od vrste oreščkov.

Po končanem namakanju oreščke odcedi. In osuši na kuhinjski krpi ali papirnatih brisačkah.

Vidiš kako so se napihnili?

Hitro boš opazila, da gre lupina pri mandljih in orehih tudi lažje dol. Olupljeni oreščki pa so še toliko boljši, saj je lupina ponavadi malo grenka.



Po procesu namakanja jih lahko poješ mokre, če jih želiš shraniti, jih lahko popečeš v pečici. Sama ponavadi namočim le toliko oreščkov, kot jih bom pojedla naslednji dan. Saj, če spraviš mokre oreščke je velika možnost, da bodo hitro splesneli.



Da boš bolje vedela koliko časa namakaš določeno vrsto oreščkov, pa poglej tole razpredelnico:


In še čas namakanja semen:


Vir: Vegetarian times

Torej, če hočeš dobiti največ zdravilnih učinkov iz oreščkov ali semen jih je pametno namočiti. In še veliko boljšega okusa so.

Veselo namakanje! :)

PREBERI ŠE

0 komentarji

Deli svoje mnenje z nami!

>>