Mmm, špinačni pire

13:30


Vsi poznamo špinačno omako, vendar si že kdaj probala špinačni pire? Pripravi se ga zelo hitro, le kuhanje krompirja vzame nekaj časa. Preden pa se lotimo priprave, pa si poglej še zdravilne lastnosti špineče. Presenečena boš, saj je špinača res bogat vir vitaminov in mineralov.

5 zdravilnih učinkov špinače:

  • vitamina K, ki prispeva k zdravju ožilja; 
  • vitamina C, ki skrbi za naš imunski sistem; 
  • selena, ki prepričuje visok krvni tlak; 
  • prav tako vsebuje antioksidante, ki varujejo oči pred staranjem;
  • vsebuje več kot 12 spojin, ki preprečujejo nastanek rakavih celic.

No, zdaj vidiš zakaj jo je imel Popaj tako rad :)

Špinačni pire

Sestavine:

  • 5-6 velikih krompirjev
  • 500g špinače
  • čajna žlička kokosovega masla
  • 2-3 dl sojinega mleka
  • 2 ščepca soli


Dodatno:

  • žlica sojine smetane
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec poper


Priprava:
Krompir olupimo, narežemo in kuhamo 20 minut.

Zavremo vodo in ko ta zavre, vanjo namočimo špinačo ter kuhamo dokler se špinača ne zmehča. Nato jo odcedimo.

Ko je krompir skuhan, ga zmešamo s špinačo, maslom in soljo.

S paličnim mešalnikom spasiramo in postopoma dodajamo mleko. Ko dobimo željeno gostoto prenehamo, z dodajanjem mleka. Lahko ga spasiraš dokler ni več nobenih kosov krompirja ali pa ga le deloma. Meni osebno je boljši, če je še malo v kosih.

Za dodaten okus lahko dodaš začimbe.


Če imaš na voljo trobenice, lahko pireju dodaš pest svežih trobentic in njenih listkov ter vse skupaj spasiraš. Tako bo tvoj pire imel še več hranilnih vrednosti, zdravilne učinke trobentic pa lahko pogledaš tukaj.

Špinačni krompir je dolična priloga h zdravemu kosilu. Hkrati pa je zaradi krompirja tudi zelo nasiten.

Prijeten dan ti želim :)






PREBERI ŠE

0 komentarji

Deli svoje mnenje z nami!

>>